Lääke

NASMENT nenäsumute, liuos 1 mg/ml sumutepumppu 10 ml

Nasment 1 mg/ml nenäsumute 10 ml on ksylometatsoliinia sisältävä lääke nuhan tai poskiontelotulehduksen yhteydessä ilmenevän nenän tukkoisuuden oireenmukaiseen, tilapäiseen hoitoon.  Se annostellaan suihkeena enintään kolme kertaa vuorokaudessa enintään 10 vuorokauden ajan. Nasment sisältää mentolia. Lääke on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille käyttäjille.

.
Vaikuttava aine:
ksylometatsoliinihydrokloridi
Pakkauskoko:
10 ml
Markkinoija:
Orion Oyj
Tuotetta varastossa
7,94 €
Riniitistä tai sinuiitista johtuvan nenän tukkoisuuden tilapäinen oireenmukainen hoito. Esilääkkeenä nenätähystyksessä. Nasment 1 mg/ml -nenäsumute on tarkoitettu aikuisille ja 12 vuotta täyttäneille lapsille.
Nasment 1 mg/ml nenäsumutetta annostellaan yksi suihkaus kumpaankin sieraimeen enintään 3 kertaa vuorokaudessa enintään 10 vuorokauden ajan. Valmiste on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneille, sitä vanhemmille lapsille sekä aikuisille.
1mg/ml ksylometatsoliinihydrokloridi
Vasta-aiheet:

Yliherkkyys ksylometatsoliinihydrokloridille tai valmisteen apuaineille.

Ei pidä käyttää nenän tai suun kautta suoritettujen leikkausten jälkeen.

Ahdaskulmaglaukooma.

 

Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet:

Hoidon kesto ei saa ylittää 10 päivää, koska pitkäaikainen ksylometatsoliinihoito voi lisätä nenän limakalvon turvotusta ja lisätä eritystä solujen herkistymisen vuoksi.

Ksylometatsoliinia on käytettävä varovasti jos on taipumusta reagoida voimakkaasti sympatomimeetteihin. Käyttö saattaa tällöin aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta, huimausta, vapinaa, rytmihäiriöitä tai verenpaineen kohoamista. Osa liuoksesta tulee niellyksi annostelun aikana ja sympatomimeettien systeemisiä vaikutuksia voi

Varovaisuutta on noudatettava henkilöillä jotka sairastavat sydän- tai verisuonitauteja, verenpainetautia, kilpirauhasen liikatoimintaa tai diabetesta, suurentunutta eturauhasta, sekä henkilöillä, jotka saavat samanaikaisesti MAO:n estäjiä tai ovat saaneet niitä kuluneiden kahden viikon aikana.

Pitkä QT -oireyhtymää sairastavilla potilailla, joita hoidetaan ksylometatsoliinilla, voi olla suurempi vakavan kammioperäisen rytmihäiriön riski.

Valmiste sisältää apuaineena risiiniöljyä, joka saattaa aiheuttaa ihoreaktioita.
Ohimenevä nenän ja kurkun kuumotus, nenän limakalvon ärsytys tai kuivuminen, aivastelu.

Pitkäaikainen tai säännöllinen käyttö voi johtaa riippuvuuteen ja ns. rebound-ilmiöön sekä krooniseen nuhaan.
Raskaus: Mahdollisen systeemisen verisuonia supistavan vaikutuksen vuoksi valmistetta ei pidä käyttää raskauden aikana.

Imetys: Imetyksen aikana valmisteen käytössä pitää noudattaa varovaisuutta.
Huoneenlämpö (+15C - +25C)